Toidupakkujatele toimus 12. novembril 2019.a. inspiratsioonikoolitus "Mida pakkuda lastele ja noortele kalast?" Ideid jagas Maitseelamuse Koja peakokk Tauno Laasik.
Allpool retseptid koolituselt nii ettevõtjatele, kui ka kõigile kodus järeleproovimiseks!
Vaata ka koolituse videod!
Naked Kalaburger
- 0,5 kg kalafileed (koha, ahven, luts, haug või mitu kala korraga)
- Kukkel (soovitavalt ise valmistatud, kuid võib ka poest osta)
- Või
- 2 muna
- 200 ml vahukoort
- Sool
- Pipar
Haki kalafilee parajalt peeneteks kuubikuteks.
P.S! Ära kasuta hakklikamasinat, kuna struktruur ei jää siis burgeri segu jaoks õige ning burger ei jää praadides mahlane.
Sega sisse vispeldatud munad.
Klopi vahukoor (võib jääda veidi vedelam).
Lisa kala-muna segule vahukoor, jälgides, et segu ei saa liiga vedel, vaid pigem kleepuv. Selle saavutamiseks lisa vahukoort segule vähehaaval.
Maitsesta segu soola ja pipraga.
Määri segu pooleks lõigatud kuklile.
P.S! Paras kogus ja paras segu on selline, et kui pöörata kukkel ümber, siis segu ei pudene kukli küljest lahti.
Prae pannil või ja vähese õli sees, kalaga pool allpool.
Serveerimisel lisa hakitud tilli ja/või muud maitserohelist.
P.S! Kahepoolse burgeri tegemiseks rösti kukli teine pool, lisa praetud kalakuklile tomativiil, salatileht, meelepärane kaste ning kata röstitud kuklipoolega.
Kodavere kotlet
- Kala hakkliha (näiteks haug, koha, ahven)
- Riivitud sidrunikoor
- Muna
- Till
- Maitsevõi
- Õli
- Paneerimiseks munasegu, panko riivsai
Valmista maitsevõi, kasutades meelepäraseid ürte, küüslauku, päikesekuivatatud tomateid.
Rulli maitsevõi toruks, pane toidukilesse ning sügavkülma.
Kala hakklihale sega sisse muna, till ja maitsesta soolaga.
Lase segul seista tund aega külmkapis.
Võta sügavkülmast välja ürdivõi, lõika parjalt paksud maitsevõi kettad.
Võta peopesale veidi kalatainast (ca 85 g), vajuta lapikuks ning aseta keskele võiketas. Seejärel kata sama suure teise kalatainapoolega. Vormi kalakotlet käte vahel ilusaks kalapalliks.
Paneerimiseks veereta pallid lahtiklopitud munasegus ja seejärel panko riivsaias ning korda protsessi ehk veereta uuesti munasegus ja panko riivsaias.
Kuumuta potis õli ning friti kalapallid kuldseks.
Roosa kalasupp
- Kala(d) (näiteks haug või koha)
- Peipsi sibul
- Porgand
- Loorber
- Terapipar
- Sool
- Kartul
- Keedupeet
- Või
- Kohvikoor
Fileeri kala(d) ning lõika filee meelepärasteks tükkideks.
Eemalda soolikad ja lõpused ning pese rümp külma voolava vee all.
Lisa potti külm vesi, kalarümp ning lase keema tõusta. Eemalda vaht.
Peale korralikult vahu võtmist keera temperatuur madalamaks, lisa pooleks lõigatud sibulad (koos koorega), loorber, terapipar. Keeda puljongit kuni 20 minutit, et leem jääks selge.
Koori ja viiluta 2-3 porgandit (näiteks seibideks).
Koori ja viiluta 2-3 sibulat.
Prae või sees läbi sibulad ja porgandid.
Koori kartulid ja kuubista.
Kurna puljong, lisa kartul, porgand ja sibul ning keeda seni, kuni nad on pehmed.
Lisa kohvikoor.
Lisa kalafilee ning kuumuta keemiseni.
Kuubista keedupeet ja lisa supile.
Haugi šašlõkk
- Haugifilee
- Sibulad
- Pipart, soola, suhkrut, oliiviõli
Lõika haugifilee (jäta nahk külge, soomus maha) paraja suurusega tükkideks, lisa paari sidruni mahl, 1-2 hakitud sibulat, 15-20 valge pipra või rohelise pipra tera, soola, suhkrut ja oliiviõli. Sega kõik kokku ja lase pool tundi kalal marinaadis tõmmata.
Seejärel aja haugi tükid tihedalt vardale (selliselt, et filee osa on seespool ja naha osa väljaspool) ja küpseta 15-20 minutit poolkustunud grillil (kala ei taha suurt kuumust, muidu kuivab šašlõkk ära).
Sütele võib asetada mõned lepalaastud, sel juhul kinnise kaane all grillides õnnestub lisada šašlõkile veel ka mõnus suitsukala aktsent.
P.S! Šašlõkki võib teha ka lutsust (samuti jäta nahk külge ja lutsul ka luu osa).