Teenust pakub: Seto Tsäimaja
Eestlaste lemmikleib Leiburi Rukkipala rändas 2016 suvel mööda Eesti Toiduteed ja tegi tutvust tublide maitsevõluritega. Ehtne rukkileib tänapäevasel kujul sobis imehästi hea kohaliku toiduga.
Seto Tsäimaja jagab oma soolaseenesalatiga Rukkipala võileiva saladust:
- 1 tk Leiburi Rukkipala
- 50 g soolaseeni
- 1 väiksem sibul
- 2-3 spl hapukoort
- näpuotsaga tilli
- kaunistamiseks - lehtsalatit, bataati, punast sibulat, marineeritud kukeseeni, tillivarsi
Leota soolaseeni vees. Haki vahepeal sibul ja till. Tükelda leotatud soolaseened, lisa hakitud sibul, till ning hapukoor. Sega. Enne leivale panekut lase salatil mõnda aega külmikus „tõmmata.“
Soolaseente asemel võib julgelt kasutada ka hapendatud seeni!
Rösti Rukkipala. Laota leivale lehtsalat ja kata see korraliku seenesalati kihiga. Silmailuks ja omaette maitseelamuseks lisa seenesalati peale frititud bataadiribasid ja punast sibulat. Garneeringuks kasuta marineeritud kukeseeni ja tilli.
Idee ja teostus: Marlin Lõvi ja Õile Kallari
Helid on maailmas alati olnud – juhuslikud naginad ja krõpsatused, ei tea kust alguse saanud üminad. Ühel hetkel moodustasid kindlad helid koostöös sõnadega laulu. Setomaad ilma siinse laulutraditsioonita on pea võimatu ette kujutada. Just seepärast tasub Tsäimajas head seto sööki nautides hetkeks kuulatada – siin kuuleb nii traditsioonilist seto regilaulu kui ka tänapäevaseid helitöötlusi sellest. Ja miks mitte õues kaunite mändide all istudes, köömneteed rüübates ja koogitükki nautides kuulata neid juhuslikke naginaid ja krõpsatusi, kohinaid ja sirinaid – muusikat, mida pakub imeline setomaa loodus.
Lisaks muusikale pakub setomaa loodus maitsvaid ande. Üheks neist andidest on seened, mis on meie köögi suured lemmikud. Koostöös Eesti Toidutee ja Leiburiga toome teieni selle suve uudistoote – seenesalati võileiva! Seda mõnusat seenesalatit, mis on meie võileiva põhikomponent, lisame aeg-ajalt praadide kõrvale toorsalati asemel. Kuna vahepeal aga tahaks lihtsalt ühte mõnusat seeneampsu ilma praeta, otsustasimegi salati panna leiva peale.
Lisaks traditsioonilisele seto söögile ja seenesalati võileivale pakume iga suvi keelt alla viivat kukeseenekastet. Kes on proovinud, teab et ainuüksi selle kastme pärast tasub reis Tsäimajja ette võtta!
Isukat kuulamist ja jätku leiba!