Seapraad ja hautatud hapukapsad

KOOSTISAINED

Seapraad

  • 1,5 kg pehmet või 2 kg kondiga sea praetükki (abatükk, tagatükk, seljatükk, karbonaaditükk)
  • soola
  • pipart
  • sinepit

Hapukapsas

  • 900 g hapukapsaid
  • soovi korral1 porgand
  • 150 g läbikasvanud sealiha
  • soola
  • 6 dl vett või puljongit
  • 1,5 sl suhkrut või 3-4 sl mett

Kapsastele võib lisada heledat õlut, retsepti koguse kohta umbes 1 dl. Vee või puljongi kogust tuleb siis vastavalt vähendada.

Foto: www.eestitoit.ee

Seaprae valmistamine

  • Praetükk maitsestada, panna äärega ahjupannile ja pruunistada väheses rasvas.
  • Kamarasse võib teha sisselõiked, mis moodustaksid korrapärase ruudustiku. Sellised sisselõiked kaunistavad praadi ja hõlbustavad selle tükeldamist laual.
  • Kui liha on pruunistatud, valada pannile 1 klaas kuuma puljongit või vett.
  • Praadi küpsetada 175 – 200 C juures, seda iga 10 - 15 minuti järel praeleemega üle valades.
  • 1 kg liha kohta kulub küpsetamiseks 1,5 tundi ja iga järgneva kg kohta 45 minutit. 2-kilose karbonaaditüki küpsetamiseks kulub niisiis umbes kaks ja veerand tundi.
  • Praad on läbi küpsenud, kui temperatuur selle sees on 82 C.
  • Valmis prael lastakse 15-20 minutit enne lahtilõikamist seista ja niiöelda rahuneda. Siis on praadi tunduvalt lihtsam lõigata, mahlad ei jookse välja ning see on ka maitsvam.
  • Õigesti valmistatud seapraad on mahlane, pehme ja läbiküpsenud.

Praeleemest kaste

  • Praeleemest kastme valmistamiseks võib sellele lisada kas õunapüreed, teravamaitselist sinepit või ploomimehu ja rõõska koort. Ka lihtsalt kokkukeedetud koore lisamine annab suurepärase tulemuse.

Hapukapsaste valmistamine

  • Hapukapsad leotada vajadusel külma veega ja pigistada leotusvesi välja.
  • Kapsad panna ahjupotti, juurde panna riivitud porgand ja liha ning lisada vesi või puljong.
  • Hautada kaane all tasasel tulel kas pliidil või ahjus, kuni kapsad on pehmed (umbes 1,5 tundi).
  • Maitsestada suhkru või meega.