Sõir

KOOSTISAINED

  • 500 g kohupiima
  • 1 l piima
  • 100 g võid
  • 2 muna
  • köömneid
  • soola

Foto: MTÜ Eesti Maaturism

  • Kohupiim suruda läbi sõela. Piim kuumutada keemiseni, lisada kohupiim ja kuumutada, kuni vadak eraldub. Saadud mass panna sõelale nõrguma.
  • Või sulatada, lisada kohupiim, maitsestada soolaga ja köömnetega ning segada, kuni segu muutub ühtlaseks.
  • Jahutada veidi, seejärel lisada lahtiklopitud munad ja köömned. Kuumutada veel pidevalt segades 3-5 minutit, kuni mass muutub ühtlaseks (mitte keeta!).
  • Saadud mass panna külma veega kastetud vormi või kahekordse niiske marliga kaetud sõelale nõrguma.
  • Lauale saab anda järgmisel päeval. Süüakse külmalt. Sõir sobib ka võileivakatteks.
  • Sõirale võib lisada erinevaid toiduaineid: ürte, kala- ja lihatooteid, seeni, köögivilju.