Suitsukala

KOOSTISAINED

Suitsutamine suitsuahjus (kuumsuitsukala)

  • kalade soolamiseks läheb vaja meresoola 1% või soolalahust 10% kala kogusest
  • õli kalade määrimiseks

Kuumsuitsuga suitsutamiseks sobib lest, latikas, ahven, angerjas, räim, rääbis, haug, vimb.

Suitsutamine suitsutuskastis lepapuu suitsutuspuruga

  • kalade soolamiseks läheb vaja meresoola 1% või soolalahust 10% kala kogusest
  • õli kalade määrimiseks

Suitsutuskastis suitsutamiseks sobivad räim, rääbis, lõhe, jõeforell ja siig.

Foto: Sven Zacek, EASi foto- ja videopank

Suitsutamine suitsuahjus (kuumsuitsukala)

  • Kala rappida, soolata, lasta umbes 1 tund seista (olenevalt kala suurusest).
  • Kalad ajada vardasse või panna restile, lasta nõrguda 5-10 minutit.
  • Restid panna eelnevalt kuumaks köetud suitsuahju.
  • Olenevalt temperatuurist ja kalade suurusest suitsutada 1-2 tundi.
  • Kalad võtta ahjust välja ja lasta varrastel või restil veidi jahtuda.

Suitsutamine suitsutuskastis lepapuu suitsutuspuruga

  • Kala rappida, soolata ja lasta üks tund seista. Seejärel pühkida kala kuivaks ja määrida õliga.
  • Küpsetuspuru panna ühtlase kihina suitsutuskasti põhjale, sellele võib raputada veidi suhkrut (see parandab kala värvi).
  • Asetada terved kalad või portsjontükid restile.
  • Rest panna suitsutuskasti, kaas sulgeda kindlalt. Kaane vahele võib liigse niiskuse imamiseks panna ajalehti.
  • Kuumutada suitsutuskasti algul tugevas kuumuses, et suitsu moodustumine algaks kiiremini. Edasi kuumutada madalas kuumuses.
  • Väike kala ja kalafilee valmivad 7-15 minutiga, suur kala 15-45 minutiga ja suure kala filee umbes 20 minutiga.
  • Tõsta suitsutuskast tulelt. Kalal lasta 10-15 minutit tõmmata, seejärel võtta kastist välja.

Nõuanne: Kala võib soolata ka peale suitsutamist, keerates selle meresoolaga üleraputatud küpsetuspaberisse või fooliumisse ja lastes 10-15 minutit tõmmata. Kala võib soolata peale suitsutamist ka kastes kala soolalahusesse.