Foto: www.eestitoit.ee
- Selge ja hea maitsega süldi saamiseks liha kupatada. Selleks panna liha külma vette, kuumutada keemiseni ja valada vesi ära.
- Liha panna uue külma veega keema. Kuumutada kiiresti keema, riisuda hoolikalt vaht, maitsestada soolaga.
- Keeta hästi tasase tulel 2-3 tundi. Keetmise vältel koorida süldilt liigne rasv.
- Lisada röstitud sibul ja porgand ning peterselli- ja sellerijuur ning keeta, kuni liha on valmis (umbes 1 tund).
- Kui liha on peaaegu pehme, lisada vürtsid. Liha on valmis keenud, kui see eraldub kergesti kontidest.
- Tõsta liha puljongist välja, puljong kurnata.
- Liha jahutada veidi, tükeldada väikesteks tükkideks ja panna uuesti puljongisse, segada.
- Sült kuumutada keema, kontrollida maitset. Sült maitsestada võrdlemisi soolaseks ja vürtsikaks, sest jahtudes muutub selle maitse nõrgemaks.
- Tõsta saadud mass pitsidesse ja pane jahedasse tarretuma. Süldi tarretumiseks kulub 4 tundi.
Mädarõikavahu valmistamine
- Vahustada vahukoor ja segada hulka mädarõikamahl ja sool. Saadud vaht pigista pritskotist tardunud süldile.
- Kaunista rukkilille kroonlehtedega.
Nõuanne: Keevale süldile ei tohi lisada külma vett, kuna see muudab süldi halliks.
Süldi võib tarretuma panna ka väikestesse vormidesse (kaussidesse). Enne serveerimist lüüa sült vormist vaagnale. Juurde võib anda külmi, tugevalt maitsestatud kastmeid, sinepit, lauaäädikat, mädarõigast. Lisandiks sobib ka keedetud kartul.